dijous, 15 de març del 2012

RECULLS DE LA HISTORIA DE VALLDOREIX

VALLDOREIX TERRA D’AIGUA

Opinió Els primers topònims coneguts documentalment ens parlen d’elements relacionats amb l’aigua. Així doncs, entre els topònims del s. x trobem Aqualonga (Aiguallarga) o Canals (el lloc per on corre l’aigua)

Valldoreix ha estat també un lloc on s’han localitzat un gran nombre de fonts naturals algunes de les quals han estat canalitzades i explotades públicament. Durant molts anys existí una font de ferro a la plaça de l’estació. A l’actual plaça Maria Sabater està encara en funcionament la font den Borràs i en el mateix barri es trobava la font de Maria Lluïsa. Una de les fonts més conegudes és la de Can Barba, lloc on molta gent anava a berenar, i també a la font de can Gatxet, a Mira-sol, que disposava també d’una desapareguda bassa on es criaven peixos, alimentada per la font i que tenia també un berenador.

Font de Can Barba

Fins als anys 60 del s. xx, era típic entre la societat valldoreixenca anar en família a berenar a una d’aquestes fonts. A la de can Gatxet fins i tot hi havia un petit bar on venien algunes begudes i licors. A la cruïlla dels carrers de Joan Borràs amb Ramon Escayola també existia una font i un petit estanc amb peixos, tot i que va desaparèixer.

A la zona de Monmany localitzem també nombrosos sortidors naturals d’aigua i dins l’heretat existien algunes mines d’aigua que durant molts anys han donat servei a la mateixa casa amb una canalització i un sistema d’emmagatzematge de pous i basses. En una altra part de la finca uns pous donaven aigua a una bona part de Valldoreix.

Pou a cel obert amb corriola del Passeig Verdum

També a moltes cases de Valldoreix es localitzen pous, alguns dels quals feien servir molins de vent per extreure l’aigua. Alguns d’aquests molins s’han conservat, com els de les Bobines, Monmany o el del carrer de Pere Mas, documentat des de principis del s. xx. Els pous de les cases s’utilitzaven no sols per beure sinó també pel rec dels jardins i dels horts, de fet moltes cases destinaven una part del jardí a l'hort, seguint el principi del president Macià de la caseta i l’hortet.


Moli del torrent de Can Llobet, Barri Les Bobines

Antigament també existiren molins hidràulics que s’utilitzaren per fer farina; el molí de Canals estava molt a prop del castell de Canals i està en funcionament fins a finals del segle xix, tocant a la riera de Rubí hi havia els molins de can Calopa i el dels Bessons. L’aigua que sortia i que inundà la mina Berta va ser també canalitzada i comercialitzada per la família Borràs donant servei a Valldoreix i a Mira-sol. Fa uns anys es va recuperar una antiga font de ferro que s’ha instal•lat a la plaça de Pompeu Fabra, recuperant en part el paper de les fonts públiques en el tramat urbà.

Juanjo Cortés Historiador Valldoreixenc

1 comentari:

Anònim ha dit...

http://photos1.blogger.com/photoInclude/blogger/486/3742/1600/6.jpg

aquest molí va ser pintat per ivanòvitx