VALLDOREIX TERRA D’AIGUA
Opinió Els primers topònims coneguts documentalment ens parlen d’elements relacionats amb l’aigua. Així doncs, entre els topònims del s. x trobem Aqualonga (Aiguallarga) o Canals (el lloc per on corre l’aigua)
Valldoreix ha estat també un lloc on s’han localitzat un gran nombre de fonts naturals algunes de les quals han estat canalitzades i explotades públicament. Durant molts anys existí una font de ferro a la plaça de l’estació. A l’actual plaça Maria Sabater està encara en funcionament la font den Borràs i en el mateix barri es trobava la font de Maria Lluïsa. Una de les fonts més conegudes és la de Can Barba, lloc on molta gent anava a berenar, i també a la font de can Gatxet, a Mira-sol, que disposava també d’una desapareguda bassa on es criaven peixos, alimentada per la font i que tenia també un berenador.
Font de Can Barba
Fins als anys 60 del s. xx, era típic entre la societat valldoreixenca anar en família a berenar a una d’aquestes fonts. A la de can Gatxet fins i tot hi havia un petit bar on venien algunes begudes i licors. A la cruïlla dels carrers de Joan Borràs amb Ramon Escayola també existia una font i un petit estanc amb peixos, tot i que va desaparèixer.
A la zona de Monmany localitzem també nombrosos sortidors naturals d’aigua i dins l’heretat existien algunes mines d’aigua que durant molts anys han donat servei a la mateixa casa amb una canalització i un sistema d’emmagatzematge de pous i basses. En una altra part de la finca uns pous donaven aigua a una bona part de Valldoreix.
Pou a cel obert amb corriola del Passeig Verdum
També a moltes cases de Valldoreix es localitzen pous, alguns dels quals feien servir molins de vent per extreure l’aigua. Alguns d’aquests molins s’han conservat, com els de les Bobines, Monmany o el del carrer de Pere Mas, documentat des de principis del s. xx. Els pous de les cases s’utilitzaven no sols per beure sinó també pel rec dels jardins i dels horts, de fet moltes cases destinaven una part del jardí a l'hort, seguint el principi del president Macià de la caseta i l’hortet.
Moli del torrent de Can Llobet, Barri Les Bobines
Juanjo Cortés Historiador Valldoreixenc
1 comentari:
http://photos1.blogger.com/photoInclude/blogger/486/3742/1600/6.jpg
aquest molí va ser pintat per ivanòvitx
Publica un comentari a l'entrada