dijous, 15 de març del 2012

CONFERÈNCIA SOBRE "EVOLUCIÓ DE LA CULTURA DIETÈTICA I EL PAPER DESENVOLUPAT PER LA DONA"

Mª Josep Sebastià a la Nau de Cultura de VDX. 09_03_12

Fent un repàs dels canvis en la nostra cultura des de els anys 60 fins ara, veiem com han canviat també els nostres hàbits alimentaris. En general improvitzem els àpats i no organitzem la nostra alimentació.

La cultura i l’alimentació van de la mà i s’influeixen mútuament. Caldrà doncs tenir una bona cultura dietètica.

Expliquem què vol dir cultura dietètica: són les formes, els sistemes i els hàbits alimentaris que aprenem dins d’una cultura determinada. Aixó estarà condicionat per la geografia, la societat, la cultura, la religió, la psicologia, etc..

Durant molts anys la dona ha estat la responsable de l’alimentació de la família, ella transmet i utilitza les pautes alimentàries apreses de les àvies i de les mares.

Però amb els canvis socials de la dècada dels 60, això es trenca i la incorporació de la dona al treball fora de la llar produeix un canvi de l’estructura familiar i del repartiment de tasques.

L’alimentació no és responsabilitat de ningú en concret.

Ara tenim molts aliments, molt variats, més poder adquisitiu, neveres i congeladors molt grans i plens de tot, però poc temps per comprar, per cuinar, per menjar….Falta organització.

Tot això tindrà unes conseqüències negatives com l’augment de patologies cardiovasculars, d’obesitat infantil, d’hipertensió, de diabetis…

Però la vida és canvi i cal adaptar-s’hi. Per aixo és important mantenir i fomentar aquesta cultura dietètica i ensenyar a menjar de forma sana i saludable.

És necessari educar en alimentació, nutrició i dietètica des de tots els àmbits: a les escoles des de les llars d’infants, a les mares embaraçades i durant l’alletament, des de l’àmbit sanitari com a prevenció primària de moltes malalties i des dels mitjants de comunicació.

MJS