dimecres, 10 d’abril del 2013

PASSEJADA I VISITA A LA MASIA DE CA N’ENRIC I CAN BADAL 07_04_13


Ca N’Enric  

Masia construïda al segle XVIII i que era coneguda com Can Pujol.Formà part del municipi de Canals fins l'any 1845 moment en que passà al de Sant Cugat.


Mas de planta quadrangular amb coberta a dos aiguavessos, corresponent al subtipus 2 de la família II segons la classificació de Josep Danès i Torras.


Està ubicada en el Carrer de Carlos Mella, s/n de Valldoreix.


Can Badal

És una de les poques masies que són fàcilment identificables a Valldoreix. Era una de les 18 cases que formaven el desaparegut municipi de Canals. Aquest mas està situat a la zona de transició entre el bosc i la trama urbana de Valldoreix. És, a més a més, una de les darreres masies que conserven part dels seus camps de conreu al seu voltant.A les seves parets es pot veure unes peces ceràmiques amb diverses inscripcions i esgrafiats. Els constructors de l’edifici eren rajolers i van deixar la seva empremta amb algunes peces visibles des de l’exterior. Els bastiments, llindes i lleixes de les finestres són de terra cuita, algunes amb esgrafiats amb figures humanes i el símbol de la creu. A la façana principal, mirant al nord, trobem dues portes, una més antiga tapiada, d’arc de mig punt, feta amb pedra i totxo. L’altra porta, ara la principal, és d’arc escarcer i construïda amb uns totxos amb motllura. Al costat de la porta adovellada hi ha una inscripció de difícil lectura en una gran peça de terrissa, que hauria d’estar col·locada verticalment però que la trobem horitzontal, que diu: “10 setembre 1752 Badal”. 


El primer Badal del que tenim constància és Francesc Badal, rajoler, casat amb Maria Costa, que visqué al segle XVIII. L’ofici de rajoler el continuà el seu fill Josep Badal i Saladriga. La darrera generació que ha viscut al mas ha estat la formada per Emili Duaso i Maria Mercè Santafè i els seus fills.


A part de l’activitat com a rajolers i pagesos, la masia de can Badal destaca per formar part dels camins ramaders per on es feia la transhumància. Els ramats de bens que feien nit al mas procedien de les poblacions ripolleses de Queralbs, Pardines i Ribes de Fresser.

Juanjo Cortés historiador de Valldoreix 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un cap de setmana sense temps per avorrir-me. Feina, amics, família i descobertes amb bona companyia.

Diumenge, visitant un parell de masies de Valldoreix, en Juanjo Cortés García i en Josep Maria Fe, ens van fer conèixer detalls de la nostra història.

El més sorprenent? una premsa de vi dins la sala d'estar.

El més colpidor? comprovar com una edificació de 1751 es va malmetent i la natura es va apoderant de veritables joies sense que ningú posi fre... Si tingués diners...

Marta