dissabte, 6 de desembre del 2008

CURS DE TAST DE VINS ESCUMOSOS


El passat dissabte 22 de novembre va tenir lloc a la Sala de Cultura de Valldoreix el primer curs de tast de vins escumosos (vins d’agulla i caves), organitzat per l’ AVVCELM, amb la col·laboració de l’EMD de Valldoreix i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

El curs va tenir un rotund èxit, donat el nombre de participants i la professionalitat i bon fer del ponent de l’INCAVi, el professor i enòleg Sr. Albert Gonzalo que va fer una exposició a tots es assistents del que s’anomena “cava” que son el vins escumosos de qualitat produïts per fermentació i maduració en ampolla, segons el mètode tradicional de la zona del cava.

Seguidament ens va explicar el tipus de cava, que segons la quantitat de sucres residuals els caves es classifiquen en aquestes categories: Brut Nature (sense sucre afegit), Extra Brut (fins a 6 grams de sucre per litre), Brut (fins a 15 grams), Extra sec (entre 12 i 20 grams), Sec (entre 17 i 35 grams), Semi-sec (de 33 a 50 grams) i Dolç (més de 50 grams de sucre per litre).

Per acabar la classe teòrica, va comentar com es fa la degustació fent servir una copa alta i llarga, amb la boca recta tipus flauta o bé un xic oberta, de tipus tulipa. En ser el cos de la copa alt, permet que flueixin els aromes del vi i el perlatge de les bombolles. El fons de la copa serà angular, per a afavorir el tiratge del gas carbònic.

Va arribar l’hora que tots esperàvem, el Tast……….. sobre la taula cinc copes per cadascun dels alumnes. Vam començar pel vi d’agulla Nansa rosat, de color vermell intens, amb tons granats-violetes i s’observa un lleuger bombolleig, amb aromes lleugers, a fruita fresca juntament amb tocs de fruites boscanes.En boca tè força, resaltant els aromes de fruits vermells con el gerd, la grossella i el cassis, formant un conjunt suau i fi, molt fàcil de beure.El segon tast va ser un Torelló Brut Nature. Groc or d’aspecte brillant, bombolla fina formant rosaris i àmplia corona. De densitat mitja baixa on destaquen fins records torrats i anisats. Molt harmoniós i, amb licorosidat i equilibri, caràcter de fruita madura i carbònic ben integrat.

Tot seguit, va tocar el torn a L’O de L’Origan Brut Nature. Cava diferent a tots els altres. Groc or, intensitat mitja alta. Aroma de bona intensitat, amb sensacions torrades, reducció, llevats i en general sensacions d’una noble maduració. En boca es de cos mitjà, amb bona acidesa, sensacions anisades, notes torrades, fruita suficient i un final agradable.


A rengló seguit, un cava rosat, el Ferret Rosat Brut Nature. Rosa grosella,brillant, bombolla abundant, de tamany mitjà, amb bon desprendiment, formant corona. Via nasal amb aromes afruitats mol agradables, amb tons de fruita madura i bons tons de criança. Les sensacions gustatives, són de bona estructura a la boca, bé de sabors, amb certa amplitud, adequada presencia de carbònic, equilibrat i fresc i amb bona persistència. Final lleugerament amarg.

Per acabar la classe, teníem un Albert Noya Dolç per a postres, ecològic, per tastar amb postres .Aquest cava ha estat elaborat pel mètode tradicional. Ha envellit a les caves a una temperatura constant de 16ºC. Posteriorment ha estat aclarit manualment en pupitres de fusta. El seu degollament ha estat manual. Es recomana servir-lo a uns 6ºC de temperatura.

Una vegada acabada la “cerimònia” del tast, vàrem tenir un pica-pica abundant que va donar temps a comentar les nostres experiències sobre el caves.


AVVCELM