divendres, 2 de gener del 2015

RECULLS DE LA HISTORIA DE VALLDOREIX

Víctor Clemente Mellado, un senyor de Valldoreix

L'empresari tèxtil i urbanístic Joan Borràs i Puig (1863-Valldoreix, 1927) havia comprat la finca de Can Llunell, un dels masos més importants de Valldoreix i de l'antic municipi de Canals.

Amb l'arribada del ferrocarril elèctric a Sant Cugat l'any 1917, va veure la possibilitat de desenvolupar urbanísticament Valldoreix. Va fundar i presidir l’empresa Urbanizaciones, S.A. l'any 1918. Els seus fills continuaren la urbanització Borràs després de 1927 i impulsaren la urbanització Mira-sol de Valldoreix, un cop finalitzada la Guerra Civil. La masia la reformà amb la construcció d'un nou edifici adossat encarregat a l'arquitecte Lluís Corratgé i Torrent.

Per tal de facilitar la venda de terrenys i la urbanització, la família Borràs intentà dotar de serveis la zona de Can Llunell. Portà aigua corrent des de la Mina Berta i creà una zona d'esbarjo al costat de la masia, amb el Casino i una pista de tennis. A prop, a la Gran Via Jardí, avui carrer de l'Alcalde Escayola, inauguraren l'any 1928 la primera botiga de Valldoreix, gestionada per l'empresa Catalunya Llaminera. Durant els anys trenta la botiga anà canviant de botiguers, i després de la guerra tampoc durava temps cap botiguer.

L'any 1945, Manel Borràs, propietari de l'establiment oferí a Víctor Clemente Mellado la possibilitat de fer-se càrrec de la botiga. El Sr. Clemente s'havia instal·lat a Valldoreix l'any 1940, a unes dependències de la botiga Casa Mellado, propietat del seu oncle Florencio Mellado Ibar.


Amb el temps el Sr. Clemente comprà la botiga i amb l'ajut de tota la família, en especial de la seva esposa, la Sra. Feli, la va anar ampliant amb altres comerços. A un costat de la botiga obrí un bar-restaurant i a l'altra banda una peixateria i una carnisseria. Amb els anys, la botiga la regentà el seu fill Víctor i el restaurant la seva filla Cristina. L'any 1953 instal·là a l'altra banda del passeig del Nard una bolera americana amb sis pistes de joc. La botiga encara funciona, regentat ara per la família De Miguel i és el comerç en funcionament més antic de Valldoreix.

El Sr. Víctor Clemente Mellado (Casetas. Saragossa,1911-Valldoreix, 1987) va ser una de les persones més importants de la societat valldoreixenca dels anys 50 a 80. Va ser Vocal de l'Associació de Propietaris de Valldoreix i delegat al Barri de l'Assumpció. En la implantació i desenvolupament de Creu Roja Valldoreix va jugar un paper cabdal al costat del Sr. Josep Mª Martí Gras. Ja des del mateix 1963, any de creació de Creu Roja Valldoreix va ser Cap de la Brigada de Socors de Creu Roja Valldoreix. 
 L'any 1980 va ser nomenat President de la Creu Roja Valldoreix, càrrec que ocupà fins al 1981. Per la seva dedicació va ser Condecorat amb la medalla Henry Dunant i la d’argent de Creu Roja. També va ser temptat a ocupar l'alcaldia de Valldoreix, proposta que rebutjà, preferint treballar per Valldoreix desde les seves responsabilitats a la Brigada.

Juanjo Cortés