dilluns, 14 d’octubre del 2019

TAULA RODONA “TEORIA SOBRE EL CÀNCER ROL DE LA FITOTERÀPIA”

La taula rodona va ser a càrrec del Dr. Pere Gascon Vilaplana (oncòleg), Cònsol San Gabriel Alcolea (Fitoterapeuta) i Josep García Cotan (Farmàcia Beringues) i va comptar amb una cinquantena d'assistents interessats en la "Teoria sobre el càncer, rol de la fitoteràpia”

  


El passat divendres 11 d’octubre , organitzat per l’Associació de Veïns Ca n’Enric la Miranda, vàrem tenir el privilegi d’assistir a una lliçó magistral d’aquelles per les quals val la pena deixar altres activitats i potser fer uns quants cents de kilòmetres. Per sort ho vàrem tenir més fàcil.
Al Casal de Cultura de Valldoreix , amb el títol de “Teoria sobre el càncer, rol de la fitoteràpia” a càrrec de la doctora en farmàcia i fitoterapeuta Consol San Gabriel Alcolea i el Dr. Pere Gascón Vilaplana, oncòleg , ex-cap del servei de l’Hospital Clínic i director del Laboratori d’oncologia molecular, vàrem poder gaudir d’una de les explicacions més complertes , precises ,aclaridores  i avançades sobre processos cel·lulars i evolució de les cèl·lules cancerígenes.
Quan dic que no ens va caldre fer kilòmetres és perquè els dos ponents estan fent conferències fora de Catalunya i d’Espanya i jo hagués viatjat on fos per escoltar-los. La compenetració entre ells dos va fer la xerrada molt amena i instructiva. Si bé va tenir una durada d’unes dues hores, crec que tots els assistents haguéssim estat encantats que hi hagués hagut pròrroga i penalts.
En una primera part van fer una mica d’història de les cèl·lules unicel·lulars i pluricel·lulars, ens van acostar  a alguns processos cel·lulars importants en l’evolució i regeneració dels teixits, així com d’alguns enzims d’importància cabdal en la multiplicació i destrucció de les cèl·lules, com el  P53. La doctora San Gabriel va compartir explicacions molt científiques i el doctor Gascon, amb el seu estil més proper , que el fa un gran docent i del que ja n’hem tingut sobrades proves als mitjans de comunicació, ens va parlar de la importància del microambient al voltant de les cèl·lules tumorals de les quals  en tenim forces i és inevitable ,amb els bilions de reproduccions que se’n fan a cada instant que alguna surti defectuosa. És llavors que  les cèl·lules del voltant , si bé no sempre poden eliminar-les , sí que poden transformar-se, com va dir el doctor, “de llop a gos de companyia”.
Es va parlar de la importància de la inflamació en aquest processos, com a defensa del sistema immunitari , però que sovint en aquest afany de resoldre no ajuda del tot. Com va dir el doctor: “cal reduir la inflamació que és el combustible del càncer”.
En la línia de la gran tasca que ha fet el doctor Gascón pel que fa a la introducció de la medicina integrativa, que com molt bé va dir, és habitual a països com els Estats Units i a hospitals de gran prestigi, dels quals ell n’és un gran coneixedor. La seva tasca en introduir-ho als nostres hospitals ha estat d’una gran importància i cal en aquest sentit, i en molts d’altres, fer-li l’especial reconeixement que es mereix.
Els que creiem en les medicines complementàries, que no alternatives, i n’hem estudiat alguna amb aprofundiment, valorem molt la seva perseverança que com va dir, i n’estem convençuts, no sempre ha estat una tasca fàcil.
La xerrada va continuar amb les acurades explicacions de la doctora sobre quatre de les plantes, que per falta de temps no van ser les set que pretenia, i amb les que vàrem poder entendre alguns dels mecanismes que la natura i nosaltres , que en formem part, poden ajudar a millorar la salut complementant la medicina tradicional. Molt important les referències que va fer de la precaució que cal tenir en processos de quimioteràpia per tal de no alterar la seva eficàcia i  la compatibilitat de la fitoteràpia.
Les explicacions sobre alguns estudis entre persones vingudes de Japó als EEUU a principis del segle XX i l’evolució d’alguns tipus de malalties en aquestes, especialment alguns càncers, ( el doctor Hiromi Sinya ja en fa referències en els seus llibres) van ser molt aclaridores per arribar a algunes darreres conclusions d’alguns dels factors que contribueixen a la millora o empitjorament dels processos d’inflamació i conseqüentment processos de càncer.
-           La importància de reduir els nivells d’estrès.
-          La importància de l’alimentació - nutrició, reduint al màxim la ingesta de menjar “escombraria”.
-          La problemàtica de la pol·lució.
I també és d’agrair alguns consells que no per coneguts no deixen de ser de màxima importància
-          La pràctica de la meditació , en qualsevol de les maneres que cadascú trobi més adequada.
-          La pràctica d’exercici físic.  
-          L’hàbit de dormir bé i descansar.
Com a colofó, les aportacions a la importància de la epigenètica per sobre de la genètica ens poden donar, juntament amb tots els avenços que s’han fet en els darrers anys, l’esperança que necessitem per superar algunes malalties .
Agrair als ponents i a l’associació aquesta “perla” que ens van regalar.

Carles Badia