dissabte, 29 de març del 2014

XERRADA DE GHANA A CATALUNYA

OUSMAN USMAR, UN EXEMPLE DE SUPERVIVÈNCIA 


Divendres, 28 de març de 2014. Són 2/4 de 8 del vespre i la sala del Casal de Cultura de Valldoreix es va omplint de gent de totes les edats. Venim a escoltar una xerrada d’un jove que va venir de Ghana fa 10 anys, fugint de la misèria i de la fam, a la recerca del paradís que era per ell Europa, i ara està fent realitat un somni: que nois i noies del seu país puguin accedir a una millor educació amb l’accés a la informática, eina imprescindible en el segle XXl. 
 

L’Ousman ens va explicant amb un correctíssim català, acompanyant-se d’imatges projectades, com als 10 anys va deixar el seu poble natal per anar a treballar i buscar-se la vida. La seva curiositat i les ganes de conèixer com era aquest món dels blancs que el pintaven com el paradís, el van portar a fer un periple des de Ghana a Catalunya travessant deserts, mars, veient la mort al seu voltant, estafat per màfies que li robaven diners i il·lusions.
 

Va desgranant aquestes vivències amb una sensibilitat i amb un missatge de sentir-se afortunat per haver estat dins del 5% de supervivents que surten d’Africa i arriben a terra que fa estremir als que l’escoltem. Un dels moments més emotius es produeix quan ens narra el moment en que va conèixer la Montse, la primera persona que va abordar a Barcelona, recent arribat, després de pasar la nit al carrer, per preguntar on era el centre de la Creu Roja. La Montse i l’Armand es van convertir en els seus pares adoptius i gràcies a això ell ha pogut estudiar i ser un” home de bé”. 


Acaba la xerrada exposant el projecte “ajudafrica.org” que ha liderat per aconseguir crear aules d’informàtica a Ghana i que els estudiants puguin millorar en nivel d’educació allà i no hagin de passar pel que ha passat ell perseguint un món millor.

Admirable la tasca que està fent l’ Ousman des d’aquí, i el seu germà i col·laboradors des d’allà. Seguiríem estona i estona escoltant-lo amb la seva senzillesa i el seu carisma que ha sabut arribar al cor de tots els que som aquí.

Gràcies, Ousman!


MEG 

Enllaços: http://ajudafrica.org/ca/