dilluns, 15 d’abril del 2013

MARIDATGE GEOGRAFIA VINÍCOLA

El passat dissabte 13 d’abril de 2013 va tenir lloc a la Nau de Cultura de Valldoreix el maridatge de vins D.O. Vilafranca i formatges, organitzat per l’AVVCELM, amb la col•laboració de l’EMD de Valldoreix i Xerigots de Vilafranca del Penedès.
El maridatge va teniu un rotund èxit, donat el nombre de participants i la professionalitat i bon fer de Gemma i el Jordi.



Detall dels maridatges:

Montonega Macabeu de Mas Rodó amb Pont L’Eveque



Les vinyes més velles, en el punt més alt de la Finca Mas Rodó, en vessant de muntanya orientació sud, es produeix un Macabeu d’alta graduació, qualitat i acidesa equilibrada. D’aquest només s’elabora la verema seleccionada, amb fementació en bóta nova de roure francès i dos mesos d’envelliment en bóta, amb battonage a les seves mares. Com a resultat s’obté aquest vi blanc, llarg rodó, afruitat i amb tocs fumats.
Proposem maridar-lo amb formatge Pont L’Eveque, formatge de Normandia elaborat amb llet de vaca pasteuritzada. De pasta cremosa i escorça neta de color blanc o ataronjada.

Black d’Heretat Montrubí amb formatge cabra Los Beyos



Black, que ha obtingut la medalla d’or al millor negre jove de la DO Penedès i, actualment queden poquíssimes ampolles. Està elaborat amb un 60% de Garnatxa i un 40% de raïms procedents de vinyes experimentals d’alçada. És un vi jove, viu i afruitat amb un intens color morat. Potent al nas, amb molt bona entrada a boca i un llarg gust al final.
El maridem amb formatge de cabra Los Beyos, procedent de granges de muntanya d’Astúries. Té una maduració total de tres mesos en una cova natural dins del Parc Nacional dels Pics d’Europa.
 
Sicus Merlot 2009 amb formatge Comte 24 mesos



Elaborat amb Merlot provinent de la Finca La Caseta, a 170 m dʼaltitud i forta influència marítima. De color cirera intens de capa consolidada; en nas destaquen les notes a cireres madures, melmelada de gerds, plantes silvestres i un subtil i agradable aroma a terra. Lʼentrada en boca és fresca i elegant, amb un pas sedós i estructurat. El final és amable i llarg, on novament retornen les notes de fruita madura.
El maridem amb Comte de 24 mesos de maduració. Formatge elaborat a la regió del Jura (també s’anomena el gruyere francès). Es realitza amb llet crua de vaca. Pasta ferma, gran riquesa aromàtica, menys picant que el gruyere. Alt contingut de sals minerals, fòsfor i calci.

Vittios Torelló amb formatge blau Valdeón



Vittios és un vi dolç de verema tardana elaborat amb xarel·lo sobremadurat. Vi de color groc pàlid, brillant i molt glicèric. En nas es mostra intens i complexe, amb notes de fruita blanca, cítrics i aromes florals. En evolució apareixen notes torrades procedents de la barrica. Té bona acidesa i ofereix gran persisència. Està especialment recomanat amb els postres, però també amb foie gras i formatges blaus.
El formatge Valdeón és un formatge blau que s’elabora al cor dels Picos d’Europa. Elaborat amb llet de vaca i cabra, madura dos mesos en condicions òptimes perquè proliferi el fong penicillum roqueforti. D’escorça rugosa i pasta de textura tova i color groc pàlid. Sabor fort, una mica picant i molt aromàtic.

Xerigots

Enllaç:http://www.xerigots.cat