L’objectiu és paliar els efectes secundaris dels tractaments oncològics, millorar-ne la seva eficàcia, modular la inflamació, redirigir la resposta immunitària i prevenir les recidives.
La utilizació conjunta de la Fitoteràpia amb els tractaments convencionals, així com amb d’altres tractaments complementaris (nutrició, exercici físic, acupuntura, suport psicològic,....) es coneix des de ja fa anys com Oncologia Integrativa per un nombre creixent de professionals de la salut a nombrosos països europeus i en els centres més pretigiosos dels Estats Units.
La xerrada ha volgut obrir una petita finestra al món complex i rigurós dels protocols de Fitoteràpia, acompanyant els pacients al llarg dels tractaments oncològics i més enllà.
Les estadístiques i els estudis actuals suggereixen que un 90% dels càncers estan relacionats amb factors ambientals.
El 50% de les defuncions per neoplàsies estan relacionades amb la dietaCal preguntar-nos què passa amb l’alimentació, ¿com funciona? Per què mengem el què mengem?
Les normes de l’alimentació ens vénen dictades per la cultura, el país, la publicitat, ….per un munt de factors socioculturals que realment no tenen res a veure amb nodrir-se d’una manera correcta.
Però no és el mateix alimentar-se que nodrir-se. Alimentar-se vol dir menjar, escollir uns determinats aliments; és, per tant, un acte voluntari.
Nodrir-se, en canvi, és assimilar els components dels aliments (nutrients), un cop feta la seva digestió. Per tant, és quelcom que es fa de forma automàtica.
Aquest procés de digerir els aliments és laboriós i consta de moltes etapes, però desprès caldrà un transport eficient d’aquest nutrients per la circulació sanguínia fins a totes les cèl·lules del nostre cos. Per tant, el destí dels nutrients és la cèl·lula.
Mirem doncs on i com viu aquesta cèl·lula en el nostre cos: entorn cel·lular i necessitats bàsiques.
Aquest entorn és el que anomenem matriu cel·lular i proporciona a la cèl·lula estructura, protecció i nutrició: aigua, vitamines, minerals, macronutrients; Comunicació: innervació i resposta immune. Excreció: filtre d’eliminació de totes les deixalles que es produeixen.
Però què passa quan l’alimentació no és la correcta i, per exemple, es produeix carència d’alguns aliments com aigua, vitamines, minerals i fibra? I, si a més, tenim excés d’alguns aliments com greixos i sucres? En aquests casos, la cèl·lula no pot fer totes les funcions que li pertoquen i es colapsa el transport dels nutrients a la circulació sanguínia.
Si la nostra alimentació no es la correcta, el procés comença a fallar i la cèl·lula i el seu entorn en reben les conseqüències:
L’estructura que abans donava protecció, ara segresta i immobilitza.En la nutrició ens falta aigua, vitamines, minerals i, per tant, moltes de les reaccions que es produeixen dins de la cèl·lula no es poden fer.
La comunicació s’interromp, no es pot comunicar amb les veïnes, no pot haver-hi resposta immune.
L’excreció també està fallant, els filtres estan bruts, no hi ha eliminació de les deixalles.
Si es colapsa l’eliminació, acaben funcionant malament tots els “filtres” del nostre organisme: fetge, ronyó, pulmó, budell….
I què hi pot fer la cèl·lula amb tot això? Intentar sobreviure, fer canvis (mutacions) per adaptar-se i sobreviure en la nova situació amb carència d’uns nutrients, excés d’altres, dificultat d’eliminació, incomunicació, excés de toxines…
Tota aquesta situació ajuda i facilita l’aparició de diversos tipus de càncer.
SOLUCIONS
Reconduir l’alimentació = planificació d’una dieta saludable.
“Netejar” els filtres: fetge, ronyó, budells, amb aliments, minerals, vitamines i plantes.
Higiene de vida = fer una vida saludable: dormir 8 h, fer exercici físic, aprendre a gestionar l’estrès.
Un exemple seria prendre un brou depuratiu per ajudar a funcionar millor el fetge i el ronyó:
En 1 litre d’aigua sense sal, posar en fred i tallat petit, fer-ho bullir uns 30 min, aquests ingredients:
1 tall de cúrcuma fresca pelada
4 bolets shitake frescos (no secs)
3 o 4 branques de julivert
1 branca d’ api
2 cebes grans
Deixar refredar i colar-ho, prendre tasses d’aquest brou abans dels àpats.
Un altre exemple seria aquets liquat:
½ kg de pastanagues
3 o 4 braques de julivert
1 manat de fulles de remolatxa
1 fruita
Prendre un liquat al dia
.
Consol Sangabriel, Dra. en Farmacia i Fitoterapeuta
Mª Josep Sebastià, professora de Nutrició de l’Escola Universitaria Blanquerna
Consol Sangabriel, Dra. en Farmacia i Fitoterapeuta
Mª Josep Sebastià, professora de Nutrició de l’Escola Universitaria Blanquerna
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada