diumenge, 26 de juny del 2011

PASSEJADA A EL PANTÀ DE VALLVIDRERA I EL SEU ENTORN 26_06_11


Pantà

HISTORIA:
La presa del pantà de Vallvidrera es obra d’Elías Rogent, va ser construïda el 1864 per dur l’aigua a la vila de Sarrià. L’aigua es feia arribar a través d’una galeria excavada que travessava la muntanya i que es coneix com la Mina Grott.



Mina Grott


Més endavant, el 1908, amb l’objecte de crear un parc d’esbarjo el Lake Valley Park, als voltants del pantà es va utilitzar aquesta galeria per fer-hi passar un trenet elèctric que servís de mitjà de transport pels barcelonins que volien accedir a la serra amb més comoditat. Des de la casa del guarda, situada al peu del dic del pantà, s’accedia a una galeria perimetral que ressegueix la base del dic, el qual té 50 m de longitud, 3 m d’amplada i una altura de 16 m. El mateix edifici va fer les funcions de bar–restaurant del Lake Valley Park. El 1999 el Consorci del Parc de Collserola va aprovar el projecte de restauració del pantà per preservar aquesta excepcional obra que forma part del patrimoni arquitectònic i de la història de la serra de Collserola.
Text: Consorci Parc de Collserola


FAUNA PRESENT AL PANTÀ:


Anfibis: introduïts pel pla de conservació de la Societat Catalana d'Herpetologia: és la segona reserva més important d'anfibis!
- Reineta, Hyla meridionalis
- Granota verda, Rana perezi
- Tòtil, Alytes obstetricans
- Gripau comú, Bufo bufo
- Gripau corredor, Bufo calamita
- Salamandra, Salamandra salamandra
- Tritó verd, Triturus marmoratus
- Tritó palmat, Lisotriton helveticus


Aus: hi deuen haver més que aquestes, perquè en determinades èpoques de l'any poden variar força:
- Les dues cueretes més comuns: la torrentera, Motacilla cinerea i la blanca Motacilla alba
- Ardeids, Bernat pescaire Ardea cinerea , esplugabous
- Ànecs: collverd, Anas platirynchos


Mamífers: dels quals podem trobat petjades per tota la vora del pantà:
- Porc senglar, Sus scrofa
- Mostela, mustela nivalis
- Toixó, Meles meles
- Fagina, martes foina
- Geneta, Genneta genneta


Rèptils:
- Serp d'aigua, Natrix maura
- Serp verda, Malpolon monspessulanus
- Serp blanca, Rhinechis scalaris


Espècies introduïdes:
- Gambúsia, Gambusia affinis, peis que reapareix cada any perquè la gent la torna a alliberar.
- Missgunus anguilicaudatus, peix més problemàtic de totes les espècies juntament amb el cranc, perquè persisteix a l'assecament de dos mesos del pantà
- Cranc americà, Procambarus clarkii
- Tortuga de florida, Trachemys scripta


Mireia Plaza Cusiné




Així ho ha viscut Josep Mª Masclans:


Poc podia pensar que un dia previsiblement calurós resultaria tant refrescant.
La nostra visita ha començat amb un video que ens ha situat al Parc de Collserola de la mà d'un australià catalanoparlant.
Com sigui que l'helicòpter anunciat ha resultat no ser per a nosaltres ens hem adreçat al Pantà de Vallvidrera, l'objectiu de la nostra excursió, a peu.
Abans d'arribar-hi, però, hem tingut la primera sorpresa del dia, saber de l'existència d'un conducte d'aigua que serví per assedegar Sarrià i que, el túnel que s'hi construí a l'efecte, permetés que un trenet hi circulés durant uns anys tot portant gent amunt i avall.



Casa del guarda


En arribar a les instal•lacions del Parc, al costat del Pantà, una guia ens ha alliçonat àmpliament, amb l'ajuda d'uns esquemes molt ben fets que ens han permès aprendre del projecte del Pantà, dels fracassos d'un Parc Temàtic, dels estudis biològics, de l'ànim d'introducció de flora i fauna autòctones en temps passats, de la dificultat d'aconseguir-ho com a conseqüència de la introducció d'animals i planes importades d'arreu...



Pantalla del pantà

Un airet agradable, i l'ombra d'uns plataners magnífics i de grans dimensions i de les alzines, pins i demés arbres que rodegen el pantà... ens han permès gaudir d'una passejada "a la fresca" que serà recordada durant molt de temps.



Església Santa Maria de Vallvidrera


Però encara ens quedaven més sorpreses, com per exemple la visita de l'Església d'origen romànic i majoritàriament de construcció gòtica de Santa Maria de Vallvidrera que ha permés, a més, gaudir de la salutació de Mossèn Jaume conegut per alguns dels excursionistes protagonistes d'aquesta sortida.
Els ocells, amb els seus cants primaverals, ens han acompanyat durant tot el recorregut. Alguns s'han deixat veure: Gaigs. tudons... d'altres, però, només han mostrat la seva presència amb els seus cants: gafarrons, tallarols, cargolets...


Fins la propera!
JMMS

5 comentaris:

AVVCELM ha dit...

Video del pantà: http://www.parcnaturalcollserola.cat/es/pages/video-panta-de-vallvidrera

Josep Maria Masclans i Segura ha dit...

D'acord, d'acord... Collserola s'escriu amb "s" i no amb "c". I les plantes, per baixes que siguin, no són planes sino solament plantes. Havemus lapsus! Gràcies per la comprensió. JMMiS

albertsoft ha dit...

Suposo que sa tracta de Fartes d'Altografía, no ?

AVVCELM ha dit...

http://www.youtube.com/watch?v=_xM_588LxAM

AVVCELM ha dit...

Gràcies Jordi, el video es fantàstic.
JM.