A continuació ens hem endinsat en front de la part solana de la finca, a la recerca d’una alzina mil·lenària. És impressionant, però lamentablement quelcom difícil de trobar per la manca de neteja del sotabosc dels seus voltants. Es troba als límits del que abans havia estat un conreu d’arbres fruiters de Can Monmany, abandonat de fa uns quants anys.
La percepció que dóna el contrast entre l’alzina esponerosa i plena de vida, amb els camps de fruiters totalment desballestats per manca de cura, és que la Natura, amb el temps, aconsegueix recuperar tot el que abans l’hi havia estat arrabassat.
Excursió efectuada el diumenge 24 de Febrer per difondre el coneixement i la situació actual de la vegetació dels voltants de la Masia de Can Monmany.
Al començament hem tingut un repàs historiogràfic de la vida d’aquesta contrada i, en especial de Valldoreix . El nostre benvolgut amic, Juanjo Cortés, davant de l’entrada de la masia ens ha explicat molt extensament, des dels temps antics fins a l’actualitat, el que ha estat la vida i miracles dels antics pobladors i dels residents actuals de la casa.
Cal fer un breu resum de la història de la Masia de Can Monmany:
La Masia està ubicada al peu del Puigmadrona, en un paratge conegut com a Serrabona.
El nom de la Masia era “Mas Brunet”, fins que l’any 1639 fou adquirida per Francesc Monmany. S’hi van instal·lar els primers Monmany, originaris de Sant Boi del Llobregat
.
L’hisenda de Can Monmany s’anà estenent pel seus entorns, Papiol, Rubí, etc, amb la compra de propietats, com Mas Roig, Can Canyelles, etc.
En el segle XIX, un dels seus propietaris, anà a França per conèixer la producció del xampany i dedicar-se a la seva el·laboració en els cellers de la Masia i a l’exportació de vins i olis a França.
També hi ha nombrosos exemplars d’oliveres centenàries dignes d’admiració.
I així quedem a l’ espera de la propera passejada per gaudir de la Natura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada